Wat te doen: Natuur

Almogía

Casa El Corasueño (Andalusië) bevindt zich temidden de Guadalhorce Vallei in de nabijheid van het witte dorp Almogía. Deze pueblo blanco is gebouwd op een bergflank en omringd door heuvels en valleien. Een prachtige natuur en wondermooie uitzichten smelten samen met de typische fauna en flora. Het natuurlandschap rond Almogía strekt zich kilometers ver uit en is uniek in zijn soort door de verschillende overgangen van vegetatie op korte afstand.

0

1

2

3

4

5

6

7

0

1

Montes de Málaga – 30 minuten

Net buiten de stad Málaga ligt het natuurpark Montes de Málaga. Dit uitgestrekte gebied wordt gekenmerkt door de vele dennenbomen en prachtige heuvels en biedt mooie zichten over de kuststrook rond Málaga.

0

1

2

3

4

Je hebt er keuze uit 5 wandelroutes:

Sendero El Cerrado
4 km
Deze wandeling start aan de El Cerrado picknickplaats.
Je maakt kennis met het gebied dat werd verwoest door de bosbranden in 1989. Deze sector is in de loop der tijd volledig herbebost en je zult dan ook versteld staan van het regenererende vermogen van de natuur maar toch kun ook nog steeds plekken ontdekken waar het vuur de natuur de baas was.
Hou zeker ook eens halt aan het uitkijkpunt Mirador del Cochino dat haar naam dankt aan een gerecycleerd beeld van een everzwijn en dat je voorziet van een betoverend uitzicht over het park en de stad Málaga.
Sendero de Picapedros
7 km
Dit is de enige route die begint vanuit het zuidwestelijke gedeelte van het Montes de Málaga Natuurpark.
Je spot de Molinos de San Telmo, tevens het startpunt van de route en de thuisbasis van oude molens, het 18e-eeuwse aquaduct van San Telmo en de spectaculaire 30 meter hoge waterval van Picapedros.
Sendero de Torrijos
2,5 km
Deze wandeling start aan het Ecomuseo Lagar de Torrijos.
Je wandelt langs de waterloop van de Arroyo Chaperas en je ontdekt de bekende 19e-eeuwse huizen, waaronder de Lagar del Pacheco en de Lagar de Santillana.
Sendero de Contadores
3 km
Sendero de Pocopán
5 km
Deze laatste 2 wandelingen starten allebei vanaf Fuente de la Reina.
Deze wandelingen bieden je de mogelijkheid om de andere fantastische landschappen van het Montes de Málaga Natuurpark te ontdekken.

Fuente de Piedra – 55 minuten

Fuente de Piedra is een uniek beschermd natuurreservaat ten noorden van Antequera met het grootste zoutmeer van Spanje en is in het voorjaar tevens de broedplaats voor honderden flamingo’s. Elk jaar in maart strijken hier heel wat flamingo’s neer voor ze naar West-Afrika terugkeren. Behalve flamingo’s kan je hier ook vele andere trek– en broedvogels observeren.

Embalse de Viñuela – 1 uur

Het stuwmeer van Viñuela met zijn appelblauw-zeegroen water is meer dan een bezoekje waard. Je kan er volledig rondrijden en ondertussen enkele witte dorpjes verkennen, met verschillende mooie uitzichtpunten langsheen de route.

El Chorro & Embalses del Guadalhorce – 1 uur

De Guadalhorce Vallei met de gelijknamige rivier is een mooi stukje Andalusië om te verkennen met de auto. Rijdt tot in El Chorro (Caminito del Rey) en ontdek de prachtige regio van de drie stuwmeren waarbij je zelfs over de stuwdammen kan rijden. Zwemmen en andere watersporten zijn er mogelijk alsook een terrasje doen met zicht op het water.

0

1

2

3

Frigiliana – 1 uur, 5 minuten

De heuvel achter Frigiliana heet El Fuerte en je bereikt haar top via een indrukwekkende wandelroute van zo‘n 7 kilometer lang. Eenmaal boven, op 963 meter hoogte, geniet je van een adembenemend uitzicht over de witte dorpen en het hele kustgebied van Málaga. Als je houdt van een actieve wandeling dan mag je deze tocht zeker niet overslaan tijdens je vakantie in Andalusië.

Wrang feitje… ten tijde van de Spaanse herovering van Frigiliana in 1569 gebruikten de Moorse soldaten deze bijzonder plek om te skydiven, maar dan wel zonder parachute… Ze deden er alles aan om maar niet in de handen vallen van de Spaanse troepen.

Setenil de las Bodegas – 1 uur, 30 minuten

Hier in dit kleine dorpje even ten noorden van Ronda zijn het de rotsen die het straatbeeld bepalen. Eeuwenlang leefden de inwoners van Setenil in de spelonken van deze beschermde rotspartijen en vandaag de dag is dit de belangrijkste reden waarom het één van de meest aantrekkelijke toeristische bestemmingen is in de Sierra de Cádiz.

Twee van de belangrijkste straten van Setenil bevinden zich aan beide zijden van de rivier die het stadje doorkruist, de Guadalporcún. De straten heten Cuevas del Sol en Cuevas de la Sombra (respectievelijk grotten van de zon en grotten van de schaduw).

Ze danken hun naam aan het fenomeen dat wordt gecreëerd door de rotsen die als stevige daken over de straten liggen. Hierdoor wordt de zon verhindert om de Cuevas de las Sombra op te warmen en kun je tijdens het koude winterseizoen zelfs stalactieten zien verschijnen. De Cuevas del Sol daarentegen genieten juist wel altijd van het warme zonlicht.

Je kan het 12e-eeuwse Arabische kasteel met haar imposante architectuur bezoeken. De Torre del Homenaje en de kasteelbron zijn de enige onderdelen die de tand des tijds hebben overleefd. Het kasteel is bereikbaar via de deur van het Casa Consistorial. Maak zeker ook een tussenstop bij het uitkijkpunt El Lizón, gelegen in de buurt van deze toren. De uitzichten die je er geniet zijn adembenemend.

Sierra de las Nieves
1 uur, 15 minuten

Letterlijk vertaald De Sneeuwberg met in de winter een witte bergtop. Deze meer dan 2.000 m hoge berg met omringend natuurpark is een streling voor het oog en vanuit ons dorp heel goed zichtbaar. De Sierra de las Nieves is grotendeels onbewoond en kan in de winter een streng klimaat hebben. Maar net die verlatenheid en uitgestrektheid maken het verschil. Je kan er met de wagen door rijden en stoppen om te genieten of je klaar maken voor een stevige bergwandeling.

Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama
1 uur, 15 minuten

Deze bergketen strekt zich uit vanaf de kust van Nerja tot ver in het binnenland van Andalusië en vormt de scheiding tussen de provincies Málaga en Granada.

De top, La Maroma, ligt op 2.066 m boven de zeespiegel en biedt een adembenemend zicht op de Costa del Sol. De natuur in dit gebied is ronduit wonderlijk met zijn diep ingesneden ravijnen en spectaculaire kliffen en is ideaal om te wandelen en mountainbiken.

Sierra Nevada – 1 uur, 50 minuten

De Sierra Nevada omvat zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3.000 meter. Eén van die bergtoppen in dit gebergte is de hoogste berg van het Iberisch schiereiland, de Mulhacén (3.482 m). Er zijn verschillende skipistes om aan wintersport te doen.

Diverse natuurparken

Op minder dan een uurtje rijden van Casa El Corasueño bevinden zich verschillende natuurparken waaronder de Sierra de las Nieves; Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama; Montes de Málaga; Sierra de Mijas en zoveel meer. Elk natuurpark heeft zijn verschillende wandelpaden met elk zijn moeilijkheidsgraad en afstand.